Jak otworzyć zablokowane drzwi??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuRcZaKjaS
    Classic
    • 2018
    • 0

Zamieszczone przez eaglemirek
    Cześć i czołem
    Witaj eaglegrandfather :diabelski_usmiech
  • KuRcZaKjaS
    Drive
    • 2014
    • 91

Witam,
    Problem polega na tym że padł mi zamek w tylnich prawych drzwiach. Mam już ściągnięty boczek, kable przeglądałem i mierzyłem miernikiem czy między kostka w przelotce w drzwiach a na kostce przy zamku niema przerwy. I wychodzi że to zamek (chyba). Problem w tym że nie wiem jak go odblokować żeby otworzyć drzwi i go wykręcić.

Komentarz

• kamkorder
      Drive
      • 2014
      • 82
      • Octavia I (1U2)
      • AKL 1.6 MPI 101 KM

Re: Jak otworzyć zablokowane drzwi??

Zamieszczone przez KuRcZaKjaS
      Witam,
      Problem polega na tym że padł mi zamek w tylnich prawych drzwiach. Mam już ściągnięty boczek, kable przeglądałem i mierzyłem miernikiem czy między kostka w przelotce w drzwiach a na kostce przy zamku niema przerwy. I wychodzi że to zamek (chyba). Problem w tym że nie wiem jak go odblokować żeby otworzyć drzwi i go wykręcić.
      A jak wcześniej otworzyłeś drzwi by zdjąć tapicerkę drzwi?

Postaraj się pociągnąć tą linką co dochodzi do klamki w boczku i powinno się otworzyć.
      Na Wydechu, wrrr...

Komentarz

• KuRcZaKjaS
        Drive
        • 2014
        • 91

boczek zdiełem od środka, ciąganie za linki nic nie daje. Mam kombinowane troche z kablami na tej przelotce w drzwiach. Może ma ktoś schemat kostki od zamka centralnego. Czytałem że można spróbować podać prąd bezpośrednio z aku żeby zamek zaskoczył tylko nie wiem na jakie piny

Komentarz

• olop
          Classic
          • 2010
          • 27

Element zaznaczony strzałką zwolnij zupełnie drzwi powinny puścić.

Komentarz

• KuRcZaKjaS
            Drive
            • 2014
            • 91

ta ale to sa drzwi przednie a nie tylnie poza tym mówie ze ciaganie za klamke nic nie daje bo zamek jest zablokowany

Komentarz

• olop
              Classic
              • 2010
              • 27

Przednie czy tylne to nie ma znaczenia zasada działania jest taka sama. Uwolnij linkę ,bo zamek jest przez nią zablokowany. Pociąganie klamki zewnętrznej nic nie da.

Komentarz

• kamkorder
                Drive
                • 2014
                • 82
                • Octavia I (1U2)
                • AKL 1.6 MPI 101 KM

To ściągnij uszczelkę co jest między drzwiami a karoserią i postaraj się małym płaski śrubokrętem odepchnąć do góry ten chwyt w zamku i w tedy będziesz mógł oworzyć klamką zewnętrzną lub linką od środka, a jeszcze odblokuj tym prętem długim co idzie do bolca co jest widoczny gdzy drzwi otwarte i schowany gdy zamknięty. Mnie tak osobiście udało się odblokować jak wszystko zawiodło.
                Na Wydechu, wrrr...

Komentarz

• ROBAL_26
                  RS
                  • 2010
                  • 2328
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

KuRcZaKjaS, należą ci duże brawa za samo zdjęcie tapicerki od środka bo nie jest to takie łatwe , miałem identyczny przypadek u jednego z gości , doszło do zablokowania zamka poprzez niekompetencje ludzi otwierających ,tzn jeden ciągnął od zewnątrz a drugi od środka i doszło do zablokowania mechanizmu w martwym punkcie ,dobrze sprawdziłeś przewody przy słupku :?: tam jest złącze ,przewody są naciągnięta i pękają przy samym złączu, odblokowanie udało się po włożeniu ręki do środka drzwi i poruszania dźwigienkami w zamku .ok

niestety aby wkleić fotkę na forum trzeba trochę zachodu więc łatwiej wrzucić link,
                  a więc musisz podnieść do góry len plastikowy półksiężyc i wówczas masz już drzwi otwarte pociągając albo za klamkę od środka albo od zewnątrz .
                  olop, widać ze nie masz pojęcia o czym piszesz ,bo aby wyjąć wkładkę bądź zaślepkę wkładki musisz mieć otwarte drzwi w celu dojścia do śruby blokującej ją , nie to abym cię urażał ale tego nie wykonasz bez otwartych drzwi niestety

[ Dodano: Nie 26 Kwi, 15 08:12 ]
                  KuRcZaKjaS, a gdy je już otworzysz to zamek do rozebrania i do poprawienia luty na płytce w miejscu lutowania wtyczki do płytki zamka ,to jest najczęstsza usterka tych zamków ,oczywiście sprawdź również stan mikrostyka .ok
                  Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• KuRcZaKjaS
                    Drive
                    • 2014
                    • 91

no włąśnie tak myślałem że ta linka nic nie da. Zdjęcie tapicerki nic trudnego oczywiście troche się podrapała ale nie widać, popatrze co z tym zamkiem. A jak to wina zamka to kupie nowy.

Komentarz

• ROBAL_26
                      RS
                      • 2010
                      • 2328
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

KuRcZaKjaS, tylko nie kupuj zamienników bo różnie bywa ,nieraz nie wytrzymują tygodnia ,ja spróbowałbym stary naprawić , najpierw te luty ,później na sucho bez montowania w drzwi podłączyć do instalacji i sprawdzić jego działanie ,zapewne mechanicznie będzie OK tylko przez zimne luty nie dostał sygnału do odryglowania - odblokowania zamka .ok

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• olop
                        Classic
                        • 2010
                        • 27

olop, widać ze nie masz pojęcia o czym piszesz ,bo aby wyjąć wkładkę bądź zaślepkę wkładki musisz mieć otwarte drzwi w celu dojścia do śruby blokującej ją , nie to abym cię urażał ale tego nie wykonasz bez otwartych drzwi niestety

Kto mówi o odkręceniu wkładki . Wystarczy pociągnąć do siebie klamką aby ukazał się element ,o którym była mowa

Kolego ROBAL 26 zastanów się przez chwilę i nie wyciągaj pochopnych wniosków.

Komentarz

• ROBAL_26
                          RS
                          • 2010
                          • 2328
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

olop, wiem o czym pisze i wykonanie tego o czym piszesz nie jest takie proste w wykonaniu a poza tym gdybyś wiedział ze gdy linka jest za mocno naciągnięta to również jest problem z otwarciem , no i niczym nie wpłynie na otwarcie drzwi jeśli są zaryglowane jak w tym przypadku .

Komentarz

• olop
                            Classic
                            • 2010
                            • 27

Wykonanie czynności , o której pisze jest banalnie proste wystarczy tylko odciągnąć klamkę i małym śrubokrętem wydłubać ten mały element i linka powędruje do środka. Linka ta rygluje zamek drzwi i zamek jest zacięty, zaryglowany. Pociąganie za klamkę z zewnątrz nic nie pomoże.

Komentarz

• ROBAL_26
                              RS
                              • 2010
                              • 2328
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

olop, i tu niestety sie mylisz bo za ryglowanie odpowiada silniczek w zamku i on przesuwa to plastikowe kopytko blokując dźwignię aby nie było można otworzyć drzwi ,a niby dlaczego nie można otworzyć drzwi ciągnąc za klamkę od środka ,bo jest tak zamek skonstruowany przed złodziejem aby po wybiciu szyby nie mógł tak łatwo wejść do auta ,dlatego to nawet nie jest w żaden sposób połączone z zamkiem mechanicznie ,gdybyś rozbierał ten zamek to byś zrozumiał jego zasadę działania a nie pisał takie rzeczy , ta linka nic by nie zmieniła ciekawy tylko jestem jak ty wyciągnąłbyś te zakończenie plastikowe linki bez wyciągania tej wkładki czy zaślepki :?: cóż to już nie mój problem.

Komentarz

• olop
                                Classic
                                • 2010
                                • 27

To co piszesz to prawda tyle.że zamek elektrycznie jest odblokowany a mechanicznie się zablokował,zacią to się zdarza. I ja tą opcje obstawiam. Ludzie z forum PASSATA bo to te same zamki podają rozwiązanie ,o którym piszesz . Należy podać napięcie bezpośrednio do pinów zamka 1 i 2 .Post 23 punkt 6 .
                                Przeczytałem wszystkie tematy i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem. Mam zablokowane drzwi kierowcy. Centralny niby otwiera, ale drzwi nie można otworzyć. Popuściłem linkę przy klamce, nie pomogło. Z puszczaniem klamki także próbowałem bez efektu. I teraz moje pytanie. Czy jest ...

Komentarz

• andru123
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 783
                                  • Toyota
                                  • ATF 2.0 MPI 120 KM

dwa dni temu mialem a6 z taka przypadlaoscia
                                  nic nie dawaly wszelkie rady z netu , zamek slychac jak silniczki nawet ryglowanie odblokowywaly ale nie dalo sie otworzyc
                                  psiknalem w elementy zamka mechaniczne wd40 , odczekalem chwile i pierwsze otwarcie z pilota zamek ruszyl , okazalo sie ze zablokowal sie mechanizm, elektronika w porzadku

moze to pomoze

bo szczerze powiem ze pojecia nie mam jak bez zniszczenia zamka go wyjac jak jest zablokowany
                                  jest O1 RS 1.8T XENON
                                  była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• KuRcZaKjaS
                                    Drive
                                    • 2014
                                    • 91

jutro bede walczyl z zamkiem dam znac co nawalilo

[ Dodano: Sob 02 Maj, 15 17:18 ]
                                    No to tak. Wyszło na to że zamek sie zablokował w martwym punkcie i dlatego nie ruszał. jedyna możliwość by otworzyć drzwi w takim przypadku to częściowo rozebrać zamek rozszerzyć i delikatnie kręcąc zębatkami poluzować zamek. Da się to zrobić tak by niczego nie zepsuć, ale ja połamałem płytkę i gniazdo.

Komentarz

• marky2552
                                      Ambiente
                                      • 2015
                                      • 134

Zamieszczone przez andru123
                                      dwa dni temu mialem a6 z taka przypadlaoscia
                                      nic nie dawaly wszelkie rady z netu , zamek slychac jak silniczki nawet ryglowanie odblokowywaly ale nie dalo sie otworzyc
                                      psiknalem w elementy zamka mechaniczne wd40 , odczekalem chwile i pierwsze otwarcie z pilota zamek ruszyl , okazalo sie ze zablokowal sie mechanizm, elektronika w porzadku

moze to pomoze

bo szczerze powiem ze pojecia nie mam jak bez zniszczenia zamka go wyjac jak jest zablokowany

u mnie jak zablokowały się drzwi że nie mogłem ich klamką otworzyć a zamek zamykał sie i otwierał to jak szarpłem za klamkę od środka to urwałem klamke i dzwi się otwarły miałem duży problem ze znalezieniem klamki do mojej skody gdyż wszyscy mają te klamki jak to nazwać duże ja mam takie malutkie że nie mam wycięć w drzwiach na te inne klamki.

Komentarz

• Tobi77
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 509
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Podłączam się, taki przypadek: tylne lewe drzwi, pękł plastik na prowadnicy szyby, szyba opadła. Być może ma to związek i drzwi się zablokowały jakby przy próbie włamania. W każdym razie otwieranie z zewnątrz i od wewnątrz nic nie daje, bolec wraca na swoją pozycję.
                                        Udało mi się rozebrać tapicerkę drzwi od środka. Jestem w stanie nawet w takim stanie wymienić sobie tę prowadnicę szyby, bo już dwie wymieniałem i mam wprawę, widać te plastiki są przewidziane na jakieś 12 lat bo mi już dwa padły na początku roku w innych drzwiach.
                                        Pytanie jednak jak odblokować ten zamek? Gdzie się wpiąć tym prądem 12V i czy mogę go pociągnąć bezpośrednio z aku? Coś czytałem, że w piny 1 i 2 ale które to są?

[ Dodano: Sob 24 Paź, 15 18:29 ]
                                        VAG sypnął błędami:

Moja Octavia

Komentarz

• ROBAL_26
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2328
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Tobi77, musisz wsadzić rękę i spróbować na macanego ruszać elementami zamka ,zapewne się zablokował w martwym punkcie i nie otworzysz go ani z zewnątrz ani wewnatrz,choć może być ciężki bo zamek może być zaryglowany .ok, sprawdź po otwarciu przednich drzwi jak wyglądają przewody w harmonijce do tylnych drzwi ,jeden z błędów mówi o problemie adaptacji z silniczkiem szyby kierowcy a w nim znajduje się cały moduł odpowiedzialny za szyby ,zamki i lusterka , także nie wiem czy najpierw nie będziesz musiał się dorwać do przednich drzwi i zobaczy złącze silniczka czy nie jest pośniedziałe,

Komentarz

• Tobi77
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 509
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Elektryka działa, bo słychać, że próbuje otwierać drzwi, jednak są mechanicznie zablokowane. Za cholerę nie mam pomysłu jak je odblokować. Może ma ktoś jakieś zdjęcie jak ten mechanizm działa, bo macam tam na wszystkie sposoby ale nic to nie daje.
                                            Moja Octavia

Komentarz

• Wolga85
                                              Rider
                                              • 2014
                                              • 288
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

W polo 9n jest taki sam zamek. Jak mi się zablokował to ciągłem za cięgno od rygielka drzwi (ten co wyskakuje jak drzwi są otwarte) a druga osoba za klamkę z zewnątrz.

Komentarz

• andru123
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 783
                                                • Toyota
                                                • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez Tobi77
                                                Elektryka działa, bo słychać, że próbuje otwierać drzwi, jednak są mechanicznie zablokowane. Za cholerę nie mam pomysłu jak je odblokować. Może ma ktoś jakieś zdjęcie jak ten mechanizm działa, bo macam tam na wszystkie sposoby ale nic to nie daje.

sprobuj w inny sposob,
                                                w zamku sa zimne luty , odpal woz niech chwile pochodzi i na odpalonym aucie sprobuj wewnetrznym gyzukiem zamykania i otwierania drzwi w lewym boczku kierowcy zamykac i otwierac
                                                przy zimnych lutach czasem jest za niski prad i nie uruchomi zamka, dlatego cos tam cyka i niby dziala ale nie do konca

druga sugestia
                                                to jak juz zdejmiesz boczek , to napsikaj na mechaniczne czesci zamka jakiegos preparatu penetrujacego , i pozniej procedura jak wyzej , odczekaj chwile , ja tez w ktoryms audi a6 delikatnie stukalem w metalowe czesci zamka az w koncu odpuscil

cigniecie dwoch klamek niema wiekszego sensu bo im bardziej naciagamy linki tym bardziej blokuja sie mechanizmy

ja w w/w sposob otworzylem juz dwa seaty i 4 audi
                                                jest O1 RS 1.8T XENON
                                                była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• ROBAL_26
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2328
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

andru123, niektórzy w celu nagrzania zamka w danych drzwiach wstawiali do środka auta ustawiając na dane drzwi strumień ciepła na kilkanaście minut , ważne aby pomogło

Komentarz

Pracuję...